Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Типичните симптоми за коронавирус посочи лекар от първа линия в Добрич

Типичните симптоми за Covid-19 посочи лекар от „първа линия“ в борбата с пандемията – началникът на Отделението по инфекциозни болести д-р Венета Йовева.

Те са:

  • Температура до 38 градуса в продължение на дни;
  • Суха, мъчителна кашлица, при която болните много трудно отхрачват;
  • Болят ги мускулите на гръдния кош, на корема, тъй като се напрягат, за да отхрачат;
  • Някои имат жилки кръв в храчките в резултат на напрягането при кашлицата;
  • Възможно е да има болки в мускулите на краката, но в първия ден.

Това показват наблюденията на д-р Йовева върху настанените в отделението пациенти с коронавирус. Те потвърждават и констатациите на медиците в Ухан, от чиито публикации в медицинските сайтове нашите лекари се учат по отношение на това заболяване.

„Болните не изглеждат и нямат клиника като при обичайния грип, когато пациентите лежат, вдигат температура, боли ги навсякъде. Не, при коронавируса това са болни, които са на ход, разхождат се в стаята. В същото време са с пневмония, имат влошени показатели от изследванията. Рентгенографските данни са типични при тази пневмония, не са като при другите“, посочи д-р Йовева. Убедена е, че с времето по-лесно ще се разпознават симптомите.

Обясни, че клиниката на Covid-19 не е позната и нашите лекари учат много за нея от медицинските сайтове, където са публикували колегите им от Ухан.

„Разглеждахме рентгеновите снимки. Когато ги видяхме при нашите болни, ми беше много чудно, че това е същата находка, която съм виждала от Ухан. Досега не съм виждала такава и ми беше интересно като медицински случай“, коментира тя.

Не бива всяка кашлица и температура да се счита за коронавирус, .

c