Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Професионален празник отбелязват психолозите

Всяка година – от 1995 г. насам, – българските психолози традиционно отбелязват своя професионален празник на 4 април. Историята на празника започва на 4 април 1992 г., когато група студенти II курс – психология се събират на купон. Късно през нощта компанията решава да нарече този ден „Професионален празник на психолозите”. Идеята намира подкрепа и от други колеги.

През следващите години компанията празнува този ден в камерен състав до 1995 г., когато се организира честване в ресторант „Яйцето” на Софийския университет със около 150 души – студенти и преподаватели. Интересът към инициативата прогресивно нараства, излиза от рамките на купона и достига до създаването на „Сдружение на младите психолози в България”, което носи името „4-ти Април”.

Психологията е наука, която изучава умствените процеси и поведението на хората, както и причиняващите ги физиологични и неврологични процеси. Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот и лечение на психически заболявания.

Основни обекти на изследване на психологията са възприятията, познавателната способност, вниманието, емоциите, мотивацията, функционирането на главния мозък, психологията на личността, поведението и междуличностните отношения. Някои учени, особено привържениците на дълбинната психология, включват в този списък и несъзнаваното.

Каква е разликата между психолог, психиатър и психотерапевт?

Всъщност тези специалисти имат различна професионална подготовка и методите по които работят са различни.

Психиатърът е лекар, който работи с хора с различни разстройства на психиката. Той следва медицинския модел и обяснява промените в психиката, тяхното протичане и повлияването им със законите на биологията. Лечението в психиатрията е предимно чрез лекарства.

Психолозите са завършили академична специалност „Психология“. Те не са лекари, нямат медицинско образование, за разлика от психиатрите и не предписват медикаменти. Използвайки различни тестове и психологично консултиране, те могат да направят оценка и да изготвят хипотези за различни поведенчески и личностни характеристики. При нужда психологът може да насочи клиентите си за консултация с психиатър, на когото има доверие.  Ако психиатърът прецени, може да насрочи медикаментозно лечение.

Психотерапевтите се различават от психиатрите и психолозите по това, че са преминали през допълнително специализирано обучение по психотерапия към определена школа. Подготовката на един психолог или психиатър за психотерапевт трае дълги години и отговаря на множество международни изисквания. Много често психиатрите и психолозите са и психотерапевти, но не всички психиатри и психолози са психотерапевти.

Психотерапевтите се различават и помежду си в зависимост от подхода им към човешкото страдание и разбиранията на различните школи за причините, които го пораждат. Съществуват различни психотерапевтични методи: психоанализа, психоаналитична психотерапия, когнитивно-поведенческа, краткосрочна терапия, психодрама, позитивна терапия, фамилна терапия и др.

c