Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В ДКЦ II в Добрич е преместен апаратът, дарен от изгубилото сина си семейство

Медицинската апаратура SpineMED, дарена от семейството на починалия Десислав Димов от Добрич, е преместена от Многопрофилната болница за активно лечение в Диагностично-консултативен център II. Това съобщава майката на Десислав Антоанета Малева. Причината е въведеното извънредно положение у нас и наложените мерки за овладяване на епидемията от COVID-19 в болницата.

В настоящия момент считаме, че взетото решение и настъпилите промени, свързани с планираните дейности по въвеждане в експлоатация на SpineMED, могат да се случат най-бързо в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на ДКЦ II, посочва Малева.

През следващите седмици апаратурата ще бъде въведена в експлоатация, след което ще се проведе обучение на персонала и първите пациенти ще бъдат приети.

Припомняме, че 38-годишният Десислав Димов почина през септември м. г. Той бе с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на парализа и тежки болки. Семейството реши с набраните средства за лечението му да бъде закупена скъпата апаратура, която да дари на болницата в Добрич. Средствата обаче не достигаха и в града ни се проведе кампанията за набирането им.

Официалното откриване на SpineMED трябваше да се състои на 26 март, очакваше се на него да присъства лично управителят на канадската фирма-производител Тим Емски. Откриването бе отменено заради обявеното в страната извънредно положение.

c