Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Вселенската патриаршия удължи ограничителния период на мерките заради COVID-19

Във връзка с разпространението на коронавирусната епидемия, Вселенска патриаршия удължи въведените до края на март ограничителни мерки. Промяната засяга православния религиозен живот както във Фенер, така и във всички техни епархии на четирите континента: Европа, Азия, Австралия и Америка съобщава БГНЕС.

Първоначалните мерки бяха обявени на 18 март и трябваше да останат в сила до 31 март. През този период трябваше да останат затворени всички храмове и манастири в тяхна юрисдикция - без спиране на богослуженията, но с ограничен достъп за богомолци и поклонници.

От съобщението на патриаршията става ясно, че ограниченията ще са в сила за неопределен период от време.

“С комюникето си от 18 март Вселенската патриаршия обяви своето решение за спиране на всички църковни обреди и прояви в рамките на юрисдикцията си до края на месеца, и заяви и намерението си да се върне към въпроса, ако се сметне за нужно от текущото развитие на нещата. Вече, понеже случаите на COVID-19 драматично се умножават по целия свят с много жертви и по тази причина продължава налагането – и с право – на строги ограничителни мерки в почти всички страни, гореспоменатото забранително решение ще продължи да бъде в сила до второ нареждане за свещения център – Фенер и за епархиите на Вселенския престол по цялото земно кълбо, съответно според хода на пандемията. Майката Константинополска църква се моли и желае скоро да се намери подходящото ефективно лекарство за борба с болестта, за да се преодолее тази голяма криза и да се посрещнат последиците ѝ върху обществото и икономиката“, се казва в съобщението на Вселенска патриаршия.

Припомняме, че Българската патриаршия вече призова миряните да останат по домовете си на Великден и за Цветница/Връбница.

Част от съществените изисквания на Св. църква за времето на пандемията и обявеното в страната извънредно положение:

  • Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.
  • Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.
  • Миряните посещаващи храма да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.
  • Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.
  • Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.
  • Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.

От Св. Синод изразиха благодарност и увериха че продължават да отправят молитви към Бога - за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители, които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното.

Снимка: holycouncil.org

c