Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Във видеовръзка от затвора рецидивист от Добрич поиска да го пуснат от ареста

Дилър на дрога поиска да бъде пуснат от ареста, където е вече седми месец. Според защитата на 24-годишния Селестин Я. задържането му под стража е несправедливо и не допринася за личностното му развитие.

Днес апелативният съд във Варна потвърди определение на Добричкия окръжен съд от 23 март, според което дилърът остава в ареста. Той е обвинен, че на 3 август миналата година е придобил и държал дрога.

Съдът в Добрич е подчертал, че за това престъпление той може да получи присъда от 2 до 8 години затвор.

Апелативната прокуратура е изтъкнала, че Селестин е обвинен за тежко престъпление, свързано с наркотици. Само три месеца след осъждането си той отново е нарушил закона. Това предполага, че има опасност той да извърши ново престъпление.

Чрез видеовръзка от варненския затвор обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение.

Апелативната инстанция сподели извода на Добричкия окръжен съд, че от първоначалното вземане на мярка за неотклонение през август миналата година досега не са настъпили обстоятелства, които да разколебават обоснованото предположение, че Селестин Я. е съпричастен към престъплението. Не е елиминиран и рискът да се укрие и да извърши друго престъпление. Това се доказва и от данните за предходната му подсъдимост. Деянието е било извършено в изпитателния срок по предишното осъждане. Периодът на задържането на обвиняемия под стража е в рамките на законоустановения срок, така че не може да става дума за прекомерност, посочи съдебният състав.

Воден от тези съображения, Варненският апелативен съд отказа да освободи от ареста Селестин Я.  и да измени мярката му за неотклонение в по-лека.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

c