Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Стартира помощна грижа за хора с увреждания в 16 населени места на община Ген. Тошево

От днес, 1 април 2020 година, стартира реализиране на дейности по Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“ за възрастни и хора с увреждания, на територията на община Генерал Тошево, съобщиха от общинския пресцентър.

Назначени са 23 лица на позиция „домашен помощник“. Те ще предоставят персонална грижа в домашна среда, насочена към подпомагане на ежедневните потребности за самообслужване на 49 потребители в населените места – Генерал Тошево, Пастир, Кардам, Спасово, Чернооково, Малина, Люляково, Василево, Равнец, Пчеларово, Сноп, Житен, Красен, Росица, Изворово, Къпиново.

Договорът е на стойност 105 866,44 лева и е със срок  31 декември 2020 година.

Програмата ще бъде изпълнявана съгласно сключен договор с Агенция по заетостта, чрез Дирекция „Бюро по труда“ град Генерал Тошево.

Назначените като домашни помощници по Програмата ще предоставят персонална грижа в домашна среда на хора с висока степен на трайно намалена работоспособност - от 80 до 89,99 % (или степен на увреждане с право на чужда помощ), както и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване - освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България.

c