Култура Общество

Днес се шегуваме и можем да излъжем безнаказано, но кои го считат за лоша поличба

Днес 1 април! Денят, в който можем да се пошегуваме с близките си или да излъжем безнаказано.

Днес е денят, в който можем да се пошегуваме, да позволим да се пошегуват с нас или директно да си излъжем. 01 април – Денят на хумора, сатирата и забавата, който се празнува в цял свят.  

Празникът се е зародил в древен Рим и е свързан с възкръсването на бог Атис. Римляните го наричали празник на радостта и на него хората имали пълна свобода да говорят и правят каквото искат. Празнували са го в в средата на февруари (а не в началото на април).

Според друга версия на неаполитанския крал Монтерей поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар владетелят да усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели дори съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Във Франция наричат този обичай “априлска риба”. Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал декрет да се пренесе началото на годината от 1 април на 1 януари, въвеждайки Григорианския календар. На следващата година много от поданиците изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

1 април е на особена почит в България и  българската столица на лъжата – Габрово. Черната котка с отрязана опашка е не само емблема на града, но и пазителка на отколешните традиции на местното здравомислещо население да не бъде разточително и да гледа на пестенето като на “обществена норма”. Казват, че габровци режат опашките на котките,“ за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива собата.” Казват още, че „слагат кранчета на яйцата, та да си източат толкова, колкото им трябва – зер цяло яйце е много за една чорба!”, а “… нощем спират часовниците си, за да не им се изтъркват чарковете.”

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на него, за хора без късмет.

Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство.

Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1- ви или 2-ри април. Празникът се нарича “Сиздах Бедар” или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е.

В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

На 28 декември в Испания празнуват “Денят на невинните” (Dia de los Santos Inocentes). На същата дата там честват и “Деня на шегата”. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания.

В Дания пък Денят на лъжата идва с месец закъснение – на 1 май.

В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима “Априлски глупчо”.

Рисунка: Доньо Донев (от анимационната поредица “Тримата глупаци”)

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *