Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Търсят 38 000 лева за ново оборудване на социалните услуги в Крушари

Община Крушари внесе за разглеждане пред Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика проект, свързан с модернизиране на материално-техническата база на социалните услуги. Това съобщиха от общинската администрация.

В проектното предложение са включени всички социални услуги, които функционират на територията на община Крушари.

Домът за стари хора търси финансиране за подобряването на базата, свързана с осигуряването на приветлива среда за хранене - нови столове за трапезарията, климатик за столовата, аспиратор за кухненския блок, перална машина.

За Защитеното жилище за младежи с умствена изостаналост е планирано закупуване на модули от мека мебел за всекидневната, място, което младежите споделят ежедневно, гледат телевизия, посрещат гости. Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Крушари също е включен в проекта с искане за закупуване на допълнителни уреди за двигателна рехабилитация. Тази услуга, предоставяна в общността, се радва на голям интерес от страна на възрастните хора и лицата с увреждания. До 2018 г. ЦСРИ се е посещава от 20 потребители, докато към февруари 2020 г. тeхният брой вече е 65.

Предвиденото за домашния социален патронаж оборудване е най-голямото перо в бюджета на проекта. От Фонд "Социална закрила" се търсят средства за закупуване на нова готварска печка, професионална скара, конвектомат за готвене на пара, деветдесет нови комплекта за разнос на храна. В момента патронажът доставя ежедневно храна на седемдесет възрастни, хора с увреждания, а в кризисен момент като настоящия се налага приготвянето на храна за над сто и петдесет човека.

Общата стойност на проекта е над 38 хил.лв. с осигурено 10 % съфинансиране от общинския бюджет.   

c