Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

По ЕГН проверяват кои са под домашна карантина, 5 полицаи са заразени с COVID-19

Повече от 300 акта са съставени до момента, заради неспазване на карантината и струпването на хора на обществени места.

Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани". Това заяви в ефира на NOVA главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той съобщи също, че към този момен има петима полицаи с положителни проби за коронавирус.

"Още от миналата седмица на служителите на МВР беше наредено, и те го изпълняват съвестно, по високоговорителите на патрулните автомобили да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място, а да се прибират. Аз съм дал на всички областни директори правомощия, всеки, според обстановката, да преценява какви мерки да предприеме.

Навсякъде броят на струпването на хора и карантинирането е различно. Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко."

"Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от гражданите, не бива насила да става всичко", коментира Иванов.

"Към този момент над 25 000 са гражданите, поставени под карантина. Но тази цифра се променя постоянно, тъй като има нови случаи, а на някои 14-дневната карантина е изтекла. Това е ежедневнопроменяща се цифра.

Главният секретар на МВР уточни също, че при извършване на полицейска проверка, полицаите могат по ЕГН да проверят дали лицето следва да е под домашна карантина.

"Ако карантината е нарушена - или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка."

c