Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нови 8 заразени, 15 са излекуваните от COVID-19 у нас

Осем са новите потвърдени случая на заразени с коронавирус през последната нощ. За денонощието стават 16, а общо за България случаите стават 354. 

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг в Министерски съвет.

Осемте нови проби са от София (5 случая). В Пловдив има 1 положителна поба, в Сливен - 1 случай, и един нов случай в Кърджали.

Пациентът в Сливен, който е установен с COVID-19 е на човек, завърнал се след пътуване в Ню Йорк", уточни ген. Мутафчийски.

Общият брой на излекуваните до момента пациенти е 15, след като са дали две отрицателни проби, доказващи здравословното им състояние. Под лекарско наблюдение в болнични условия са настанени 127 пациенти. От тях 13 са в интензивни отделения и са интубирани.

"Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски проблемът е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове, болестта вероятно до сряда ще надхвърли 1 млн. в света", каза още той. 

"17 души медицински персонал са констатирани до момента с COVID-19", съобщи проф. Венцислав Мутафчийски.

Разпределение на заразените в страната до момента - по области:

  • Благоевград (10). Бургас (14), Варна (17), Велико Търново (2), Габрово (2), Добрич (6), Кърджали (4), Кюстендил (2), Ловеч (1), Монтана (16), Пазарджик (7), Перник (5), Плевен (8), Пловдив (20), Сливен (3), Смолян (7), София (208), Стара Загора (2), Хасково (1), Шумен (3).

От всички заболели - 200 са мъже (56%), а жените - 44% (154).

Средната възраст на потвърдените пациенти с коронавирус е 45 години, а средната възраст на починалите – 66 години.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият - 3-годишно дете.

Началникът на Щаба беше категоричен, че хората трябва да излизат навън единствено по следните прични:

  • до магазин, за да си пазаруват
  • до аптека
  • до банка, да си платят сметките
  • до работното си място

"Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места", категоричен бе той и поясни, че получава изключително много мейли по темата за разходките, но вече не може да им отговаря.

"Ако има събиране на повече от две лица - това не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение... Получих въпроси как трябва да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече да им дам. Това е народопсихология. Целият свят гори, а ние да се разхождаме", изрази недоумение проф. Мутафчийски.

"Нито една мярка не цели да унижи някой".

Той отново припомни, че не следва маската да се приема като мярка за сигурност. Абсолютно без значение е, "ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си".

c