Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Студентите от Китай на ВУМ в Добрич са се прибрали още преди два месеца

Студентите от Китай, които се обучават във Висшето училище по мениджмънт в Добрич, си заминаха още преди два месеца, точно преди да започне голямата криза с коронавирус в страната им, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на учебното заведение доц. Тодор Радев. По думите му във ВУМ се обучават младежи и от други рискови за заболяването държави - Франция, Италия, Испания. Някои от тях са се прибрали, други са дошли у нас още преди да започне кризата – в началото на учебната година, така че няма опасност за хората от Добрич, каза доц. Радев.

В момента има студенти на ВУМ на стажове в европейски държави, засегнати сериозно от COVID-19, но директорът не можа да каже колко са от нашия град. По думите му обаче те са малко, тъй като в Добрич се обучават предимно младежи от чужбина. От друга страна тези, които в момента са на стажове в други държави, са основно от кулинарните програми, които са във Варна. Според доц. Радев по принцип няма никакъв раск за Добрич, защото когато се приберат студентите отиват по домовете си в други населени места, тъй като в момента обучението  онлайн. Ако е необходимо се поставят в 14-дневна карантина, каквито са изискванията.

Дистанционното обучение при нас върви много добре, каза директорът на ВУМ. По думите му преподавателите се радват на много голяма посещаемост. Казват, че всички студенти се включват навреме, присъстват на лекциите почти на 100 процента. „Обучението е интерактивно. Ние от 15 години ползваме този метод на онлайн обучение поради това, че имаме кампуси във Варна, в Добрич и София. При нас това обучение е много популярно и динамично”, обясни доц.  Радев. Според него, за разлика от други университети, където имат по 200-300 студенти в една аудитория, във ВУМ групите са малки – по 15-20 човека, и така самият процес е много ефективен. Директорът допълни, че ползват не безплатни платформи, както е в средното образование, а професионални, които са платени.

c