Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Учебната година ще е по-дълга, на бал през юли

Има вероятност учебната година да бъде удължена.

Това заяви пред btv министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Учебната година може да бъде удължена за сметка на юни месец, може би малко за сметка и на юли. "Всички трябва да сме с нагласата, че карантината ще продължи, а родителите да знаят, че през юни месец няма да ходят на почивка", прогнозира Красимир Вълчев.

Министърът на образованието коментира още, че ако до 21 април т.г. бъдат възстановени учебните занятия, "отучването ще бъде минимално". 

В изпитите за националното външно оценяване няма да се включва материал, който не е преподаван. Можем да спрем с въпросите до края на първия срок, без да включваме това, което е преподавано дистанционно. Това не означава, че децата не трябва да учат материала, дистанционно преподаван, каза още Вълчев. 

Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена среда, обясни още министърът.

Според Красимир Вълчев, предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас, както и матурите, е прибързано и неаргументирано.

Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности, добави Вълчев.

Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите.

По думите на образователния министър, най-вероятно абитуриентите ще са на бал през юли.

c