Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Тестват 1000 от изложените на първа линия, за COVID-19

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен, категоричен е главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от btv. 

Според него, няма как да да бъдат набавени 7 милиона теста, най-малко защото нито една страна в Европа не разполага с такова количество.

Д-р Ангел Кунчев

„Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, сподели д-р Кунчев.

Той отново подчерта, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Според д-р Кунчев, подобен масов скрининг би бил много полезен, но в дадения момент това не е нужно .

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира - това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, се аргументира той.

Д-р Кунчев обясни също, че предстои да бъдат тествани 1000 души, от изложените по време на работа на т.нар. първа линия срещу заразата.

„Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.

Водеща снимка: bwbx.io

c