Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С международен онлайн концерт отбелязваме „Часът на Земята 2020“

Международната природозащитна организация WWF призовава хората да отбележат тази вечер от домовете си „Часа на Земята 2020“, като символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч. Инициативата за масовото едновременно изключване на електрическото осветление се провежда за 13 път и е с цел да ни напомни за световното изменение на климата.

Началото е през 2007 г. в Сидни, Австралия, когато 2,2 милиона души стават част от първия световен час на земята, изключвайки осветлението си за 1 час. Превръща се в традиция и се отбелязва всяка последна събота на март.

За няколко години „Часът на Земята“ става най – популярната международна природозащитна инициатива с участници от над 170 държави и над 7000 града, правителства и бизнеси – обединени в общи действия за справяне с климатичните промени и опазване на природните ресурси на планетата.

В България кампанията се провежда от 2009 г. като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече.  „Часът на Земята 2020“ в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата, като поглъщат CO2 от атмосферата и го съхраняват в дърветата, растителността и почвата.

Добрич традиционно се включва към инициативата. Според информация от Община Добрич Дом-паметник „Йордан Йовков“, храмовете „Света Троица“ и „Свети Георги“ ще бъдат сградите, чието фасадно осветление ще бъде загасено за един час. По този начин, от градската администрация ще изразят съпричастност към световната инициатива „Часът на земята“. На 28 март от 20.30 до 21.30 часа, освен сградното осветление, ще бъде загасена и малка част от уличното осветление в тези райони.

https://youtu.be/eOGWsOEE710

С изключването на светлините в 20.30 ч. ще започне и международният LIVE концерт "Глас за планетата". Изпълнители от различни краища на света ще вземат участие в него. С това те ще покажат, че независимо от тежката ситуация днес, все пак можем да бъдем заедно в името на природата.

Всички събития ще се излъчват директно на фейсбук страницата на WWF.

Снимка: goodnet.org

c