Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Един нов заразен, 8 чакат изписване. Здравите нямат нужда от маски

Само един нов потвърден случай на пациент с COVID-19 от снощи. Общият бой на на заразените в страната е 243. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.  

"Последният случай на заразен е от София. Случаят е нов и не е контактен с предходните", уточни той. В "Пирогов" има четирима интубирани в тежко състояние, единият е в много тежко състояние, възможно е да има лош изход. Седем са в добро състояние. 

"Иска ни се да няма пик на болестта, но колегите епидемолози казват, че "няма шанс". Цитирам ги дословно. Има осем души, които са нетърпеливи да напуснат ВМА, но още не са изчистени", допълни ген. Мутафчийски. Той отново напомни, че маските са задължителни само за заразени лица. "Маските категорично трябва да се поставят на болни лица, така се спира да се разпространяват вируси. За медицински лица е задължително да носят маски, за здрави лица може да носят маски, но да знаят, че не са защитени", каза още той.

Важно е да се знае, че всички "могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени на 100 процента".

За болните - "дори и да не са с коронавирус, е задължително да носят маска", подчерта проф. Мутафчийски.

"Ще предложим на здравния министър да продължи мерките, които изтичат утре, до 12 април. В пълен обем. Ще препоръчаме обаче да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да се карантинират пристигнали. Да бъде за всеки един, който пристига в България, включително и за чужденците - задължителна 14-дневна карантина. И да удостоверят къде ще прекарат тази карантина", допълни проф. Мутафчийски.

За пореден път той призова - нека всеки да спазва стриктно наложените мерки, но без паника, защото в противен случай "ще стане страшно".

c