Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

"Възраждане"-Добрич настоява за дезинфекция на улици и площади

От политическа партия  "Възраждане"-Добрич днес разпространиха Отворено писмо. То е адресирано до областния управител Красимир Кирилов, кмета Йордан Йорданов, директора на РЗИ д-р Светла Ангелова. С него се настоява за допълнителни мерки, които да спомогнат за ограничаване разпространението на заразата. С него се предлага дезинфекция на обществените места, хранителните магазини да доставят храна до домовете и да се осигурят предпазни средства за общински и държавни служители.

"В ситуация на извънредно положение е необходимо цялото общество да се обедини и да насочи усилията си към преодоляване на трудностите, които в момента всички ние изпитваме. Предприетите през изминалите дни мерки дават определени резултати, но за предотвратяване широкото разпространение на заразата от коронавирус, считаме, че е необходимо да се обърне изключително сериозно внимание на дезинфекционната дейност на територията на Добричка област, която към момента не е на необходимото ниво. Възможно е да се осъществи и още по-тясно сътрудничество с бизнеса в региона, като по този начин ще се спомогне за избягване на социалните контакти между жителите на областта", се казва в Отвореното писмо.

Конкретните предложения са следните:

  1. Проучване на възможността за използване на моторна и ръчна  земеделска техника за дезинфекция на улици, площади и жилищни райони.

2. Засилване дезинфекцията в районите около обществените сгради – подходи, стълбища, пространства около сградите, в които се помещават магазини за хранителни стоки, аптеки и други обекти, които извършват дейност. В тази дейност могат да се включат и доброволци.

3. Заведенията за хранене, които доставят приготвена храна у дома могат да разширят дейността си и да доставят хранителни продукти, като по този начин допълнително ще спомогнат за намаляване потока към магазините. Препоръчително е насърчаването и на магазините за хранителни стоки да започнат да разнасят хранителни продукти по домовете.

4. На праговете на вратите на обществените сграда да бъдат поставени подложки, напоен със спирт или белина за дезинфекция на подметките.

5. Поставяне на кутии с дезинфектант за измиване на ръцете пред/в държавни и общински сгради, търговски обекти, предприятия, на обществени места.

6. Активна работа с доброволците.

7. Осигуряване на защитни очила и ръкавици на всички общински и държавни служители. Необходимо е да се обърне сериозно внимание на осигуряването на очила, тъй като към момента тяхното използване не е широко разпространено, но е препоръчително според медиците.

8. Оказване съдействие на онези наши съграждани, които по една или друга причина не могат да използват електронните услуги на институциите, но имат нужда от издаване на документи.

c