Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Пакет от мерки в подкрепа на бизнеса подготвя Община Добрич

Кметският екип на Добрич разработва пакет от икономически мерки, с които да бъде подпомогнат бизнесът, доколкото е във възможностите на общината, съобщи на пресконференция кметът Йорданов. Пакетът ще бъде предложен на Общинския съвет.

Една от мерките ще е насочена към юридическите и физическите лица, които не могат да изпълняват пълноценно дейностите си и имат сключени договори за наем на територията на общината. Предложението ще бъде наемите им да бъдат редуцирани докато трае извънредното положение. По думите на кмета евентуално месечната цена може да бъде намалена с 50 процента.

За момента финансовото състояние на общината е стабилно, обслужват се всички кредити, изплащат се възнагражденията на служителите, каза вр. и. д. зам.-кмет Добринка Стоилова. Тя допълни, че се налага приоритезиране на разходите, тъй като приходите значително падат. Посочи, че ако за периода от 6 до 12 март е имало над 600 000 приходи, то през следващата седмица са драстично намалели с 45 процента, а в последните дни – с още 45 на сто. На пресконференцията стана ясно, че събираните обичайно към 30 април приходи сега ще бъдат осигурени към края на юни, а бюджетът няма да се запази в определената рамка и ще трябва да бъде актуализиран.

c