Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Дете от Добрич пожела да стане доброволец

Девет души са откликнали на апела на Община Добрич и са се записали като доброволци, съобщи на пресконференция кметът Йордан Йорданов. По думите му повечето са млади хора. Сред тях е и ученик на 16 години. Градоначалникът посочи, че няма как да му позволят да стане доброволец, но е добре да се знае, че 16-годишни млади хора желаят да помагат на общността си.

Има индикации от физическо лице, че ще направи дарение на общината на стойност 10 000 лева, съобщи още Йорданов. По думите му дарението ще е във вид на препарати за дезинфекция и лични предпазни средства. Имало и желаещи да дарят апаратура за обдишване за нуждите на  Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

Още от миналата седмица е създадена организация и съвместно със здравните медиатори ежедневно се обикалят местата с ромско население в Добрич и се прави разяснителна кампания във връзка с обявеното извънредно положение в страната и мерките, които трябва да се спазват, каза кметът. Включени са и служители на Общинска полиция, за да има по-голямо разбиране, посочи той.

Йордан Йорданов сподели впечатленията си, че гражданите и по-конкретно – младите хора, се съобразяват с наложените ограничения. Според него не се налага въвеждането на вечерен час в Добрич, тъй като около 20 часа по улиците на града вече няма никакъв поток от хора. Кметът изрази мнение, че извънредното положение ще бъде удължено до края на април.

Като екип сме започнали да работим и в насока икономически мерки, каза Йорданов. По думите му се разработва пакет, който ще се предложи на Общинския съвет. Една от мерките ще е насочена към юридическите и физическите лица, които не могат да изпълняват пълноценно дейностите си и имат сключени договори за наем на територията на общината. Предложението ще бъде наемите им да бъдат редуцирани докато трае извънредното положение.

c