Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

10-годишният Божидар дари спестените за тротинетка пари на болницата в Добрич

Третокласникът Божидар Христов преди дни се срещна лично с Тихомир Иванов – Шпингела, на когото повери своето дарение от 60 лв. за болницата в града. За това информира в своята фейсбук страница самият инициатор на кампанията в подкрепа на лечебното заведение, възхитен от жеста на момчето.

„Божидар се разписа, както правят всички дарители в предоставената бланка и се моли вирусът да си тръгне от България“ – казва майка му Ели.

Божидар Христов е на 10 години и е ученик от III Б клас на СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич. Тренира футбол към ФК „Приказките“ в града, където е вратар. Обича спорта и от няколко месеца събира пари за да си купи тротинетка за фрийстайл. Идеята е лятото с приятелите си да карат в скейт парка в града.

Извънредната ситуация обаче принуждава момчето да е затворено по цял ден у дома. Мечтата да излезе в парка на този етап е неосъществима. Играе у дома, учи от дома и както всяко дете трудно го свърта на едно място. Няма собствен фейсбук, но майка му разрешава след като си напише домашните да надзъртат заедно в нейния. Там виждат призива на Тихомир Иванов,  че МБАЛ Добрич се нуждае от средства за закупуване на дезинфекционни апарати и консумативи. След края на апела, Божидар става и изненадващо дори за майка му взема спестените 60 лв. от касичката, като я моли да се свърже с баткото. На въпроса защо го прави, момчето с голямо сърце отговаря: "за да се махне този гаден вирус и децата да могат отново да си играят навън".

Днес Божидар е изненадан, че толкова много журналисти го търсят за интервю и снимки. Това, което е направил, за него е просто начин да помогне и да може отново да се радва на детството си – да играе свободно навън, на чист въздух с приятелите си и да тренира любимия си спорт.

10-годишният Божидар наистина е Божи дар, не само за семейството си, но и за обществото ни.

Снимки: Личен архив и bgonair.bg

c