Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Правителството отпуска 4,5 млрд. лева за икономически мерки при борбата за коронавируса

Правителството дава половин милиард лева за покриване на увеличените разходи за Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и за Министерството на вътрешните работи, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов днес.
За подпомагане на бизнеса се дават 4,5 млрд. лева, каза премиерът. Българската банка за развитие ще даде на бизнеса 500 млн. лева като гаранции за кредити. С тези пари фирмите могат да вземат 2,5 млрд. лева кредити, обясни Борисов.
200 млн. лева се дават като безлихвени потребителски кредити в размер до 1500 лева за хората пуснати в неплатен отпуск. За плащане на хората, които не са на работа, но са на щат и получават пари по схемата 60/40, ще са повече от един милиард лева.
До 30 юни се отлага плащане на данъци, което ще ни струва още 600 млн. лева и последно, утре на заседание на Министерски съвет ще гласуваме пенсионерите с по-ниски пенсии да получат общо 50 млн. лв. по схеми използвани по-рано, посочи Борисов.
Кризисният щаб се справя отлично. Не случайно за ген. Мутафчийски има толкова шеги, това значи че е значим човек, каза Борисов. Следващата стъпка в борбата с епидемията е да не се разреши да се излиза и тогава, ако това продължи до края на юни, ще бъде много тежко, посочи премиерът.
Зимният туризъм приключва обикновено в средата на март. Те, големите пари в туризма вече са ги взели, вече имат "мазнинка" , макар че е вярно, че този сняг не може да го ползват - въпросът е какво ще правим с летния туризъм, каза Борисов. Две са ни целите - да запазим възрастите хора и тази относителна свобода на движение, която ни позволява икономиката да съществува и да не затваряме предприятия, посочи Борисов.
В Министерския съвет днес се проведе брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19.

c