Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

39 са поставени под карантина в Тервел и 10 села от общината

39 жители на община Тервел са под карантина в момента, съобщават от кметството, цитирайки данни на Регионалната здравна инспекция в Добрич. Трима от тях живеят в Тервел, деветима – в с. Орляк, петима са в с. Безмер, от с. Каблешково са четирима, от с. Попгруево – трима, от с. Главанци – двама, от с. Коларци – седем, от с. Божан – трима. В селата Сърнец, Зърнево и Полк. Савово има по един.

Най-скорошният срок, на който изтича карантина, е 25 март, а най-отдалеченият – 2 април. В събота и неделя кметовете на населените места са съобщили за общо 16 души, завърнали се през двата дни от рискови страни. За Тервел точният им брой не може да се установи, в Общината постъпи информация за четирима души, завърнали се от Испания, Германия и Великобритания.

Мерките за дезинфекция на публични места с най-висок риск от разпространение на заразата (банкомати, вендинг автомати, банки , офиси за разплащания, магазини и др.) се изпълняват. Дезинфекцират се и медицинските заведения, както и сградата на общината. В двора на сградата на болницата се ограничава влизането посредством бариера. Предвижда се разширяване на площите за дезинфекция. Заявени са към РЗИ още през миналата седмица защитни облекла, очила, калцуни и маски. Също през миналата седмица са заявени от общината и тестове за личните лекари. Доставят се периодично маски за многократна употреба и дезинфектанти. До момента двама възрастни са се обадили на телефона, обявен от общината, за подкрепа, с молба за закупуване на лекарства.

В Общинския съвет ще бъде внесено и предложение от кмета инж. Симеон Симеонов Община Тервел да направи дарение на болницата в Добрич в знак на подкрепа за справяне с последиците от коронавируса.

Ако нещо със сигурност може да помогне в ситуацията, то е дезинфекция, хигиена и силно ограничаване на движението и контактите, посочват от общината. От там допълват, че снабдяването с храни и лекарства е нормално и със сигурност пътуването извън Тервел може да бъде ограничено до най-неотложните случаи.

c