Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ден на метеорологията. 70 години от създаването на СМО

Днес по целия свят се отбелязва Денят на метеорологията.

На 23 март 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО). Република България е една от първите страни в света, подписала конвенцията.

Темите, които се разглеждат през този ден отразяват актуални въпроси, свързани с времето, климата, водата и опазването на околната среда. Прави се и равносметка за заслугата и приноса на националните хидрометеорологични служби по отношение на хидрометеорологичното обслужване в защита на живота и имуществото на хората от природни бедствия.

https://www.facebook.com/WorldMeteorologicalOrganization/videos/193328681926982/

В качеството си на Национална хидрометеорологична служба на Република България, НИМХ-БАН осъществява своята научноизследователска, научно-приложна и оперативна дейности в съответствие с програмите, препоръките и решенията на Световната метеорологична организация (СМО), която в настоящия момент координира дейността на 191 национални метеорологични и хидрометеорологични служби. НИМХ-БАН е оторизирана с Указ на Народното събрание № 348 от 23.07.1951 г. да представлява Република България в Световната метеорологична организация.

Честит празник на всички български метеоролози!

Първата метеорологична станция в България

Снимки: twimg.com / БНР

c