Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Жена от Добрич след труса в Загреб: Тук е като след война, вторичните трусове продължават

Всички сме много изплашени. Стряскащи са тези вторични трусове, които и през деня продължават. Това сподели за Про Нюз Добрич Катя Георгиева от Добрич, която живее със семейството си в Загреб.

Силно земетресение разтърси столицата на Хърватия рано тази сутрин и нанесе много разрушения. Загреб е като след война, сподели Катя.

Тя, съпругът й Желез и трите им момчета – Георги, на 19 години, Борис – на 15, и Кубрат – на 10, живеят в Загреб от седем години. Семейството се занимава с частен бизнес.

„Случи се около 6 и нещо сутринта, събуди ни от дълбок сън – разказа съгражданката ни. – Силен шум, бучене, тракане и много рязко друсане, от което буквално падаш от леглото”. Катя, съпругът и децата им скочили веднага, облекли се, излезли навън и влезли в колата си. По-леките трусове продължили през 15-20 минути. „Може би след 40-50 минути след основния удари втори силен трус. По-късно разбрахме, че първият е бил 5.31 степен по Рихтер, а вторият 5.1”, сподели Катя. В автомобила останали около половин час, защото било много студено – около 3 градуса и прехвърчал сняг. „Страшното е, че има и звук, който направо те влудява. Земята бучи и се тресе едновременно”, посочи жената.

Добричкото семейство живее в къща покрайнините на Загреб, във високата част на града. Там няма разрушения, защото сградите са по-нови. Единствено в дома им дребни предмети са изпопадали от рафтовете. Разрушенията са основно по стари сгради, срутили са се предимно козирки и комини, разказа Катя.

Съобщава се за сериозно пострадало 15-годишно дете, затрупано от срутена къща в центъра на Загреб, за затрупани хора на две-три места, сподели добричлийката. Тя разказа, че са пострадали болниците в града, защото са в стари сгради. Болницата за майки с деца щяла да бъде преместена в друга сграда, защото сегашната била опасна. Медии информирали, че всички родилки са излезли с бебетата си в студа и не са искали да влизат обратно. „Както вече се знае, отчупена е част от едната кула на катедралата, и то тази с кръста, което било лошо знамение. Хората тук са католици, суеверни са и това им влияе”, сподели Катя. И допълни, че армията е на улиците, за да спасява пострадалите.

Властите призоваха хората да излязат навън, но да спазват разстоянието заради коронавируса, да се пазят от сградите, няма значение дали са нови или стари, защото от тях падат елементи, каза още съгражданката ни.

Катя Георгиева разказа и за мерките, които са наложени в Хърватия за неразпространението на COVID-19: „Затворени са всички големи търговски центрове, заведения, ресторанти, фитнес зали… Работното време на магазините е намалено - от 8 до 17 часа. Отворени са само такива за хранителни стоки, аптеки и за строителни материали. В магазините се допускат по един, двама клиенти, хората носят предпазни маски. В началото имаше масово изкупуване на хранителни стоки и тоалетна хартия. Сега се нормализираха нещата, не грабят толкова много, особено в малките магазинчета е много спокойно”.

Момчетата ни се обучават онлайн, както навсякъде, сподели жената. По думите й семейството й живее в по-обезлюден район и децата имат възможност да са по-често навън, да карат тротинетки и велосипеди.

c