Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Въведоха вечерен час за непълнолетните в община Каварна

Вечерен час до 20 часа за малолетни и непълнолетни лица, които не са придружени от родител или настойник, е въведен в община Каварна със заповед на кмета Елена Балтаджиева. Той е една от задължителните противоепидемични мерки във връзка с обявеното извънредно положение в страната за недопускане на разпространението на COVID-19.

Ето и останалите противоепидемични мерки, наредени със заповедта:

- Отменям приемния ден на кмета на общината.

- Във всички общински сгради на територията на община Каварна да се въведе пропускателен режим, като не се допускат служители и граждани с грипоподобна симптоматика.

- Във всички центрове за административно обслужване на институциите да се предвидят три прекъсвания по 15 минути за дезинфекция и проветряване.

- Всички превозвачи, които изпълняват таксиметрови превози, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна цялостна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности - дръжки, прозорци, ръкохватки, след всеки курс. Водачите на превозните средства да работят със защитна маска, която да се сменя на всеки два часа, и да бъдат снабдени с медицински ръкавици и препарати за дезинфекция на ръце.

- Всички домоуправители на многофамилни жилищни сгради да предприемат действия за организиране на засилена дезинфекция на общите части на сградите.

- Гражданите да подават сигнали във връзка с COVID-19 на следните телефони: +359 88 266 4020 и  +359 570 82076.

- Кметовете и кметските наместници да докладват ежедневно до 16 часа за завърналите се лица на територията на населеното място от страната и чужбина.

- Всички превозвачи, които изпълняват автобусни превози, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности - дръжки, прозорци и ръкохватки, след всеки курс.

- Всички управители на търговски дружества, в това число търговски вериги, банки и други, работещи с клиенти, да създадат организация за дезинфекция по няколко пъти на ден и ред в опашките пред обектите Банкоматите, разположени в населените места, обслужвани от съответните банки, да се почистват периодично.

- Всички живеещи на територията на общината, завърнали се от рискови страни и/ или градове в страната /например Банско/ с установени случаи на коронавирус са длъжни да уведомят личния си лекар, кметовете и кметските наместници или органите на РЗИ.

Въведените задължителни противоепидемични мерки със заповедта на кмета важат до 29 март т. г. Срокът и обхватът им може да бъде променен в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Снимката е илюстративна

c