Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Маестра Константина Петкова с поредна заслужена награда

Заслужена награда получи известната оперна певица Константина Петкова. Поредното признание дойде от Фондация „Вигория“ в лицето на нейния председател - Мария Петрова, която присъди на Маестрата Почетен плакет „Златна детелина“ – 2020, в област „Култура“. Фондацията съществува от 2010 година и връчва награди в различни области на обществения и научен живот.

Дългата и изключително наситена с професионални изяви в страната и чужбина автобиография на Константина Петкова е вдъхновила и мотивирала избора й за това признание. Отличието се връчва за високото ѝ родолюбие, проявено, както при професионалните й изяви зад граница, така и след пенсионирането и завръщането ѝ в България, за примера и посланията, които отправя чрез своята социална ангажираност и обществена дейност в родното си село и областния град Добрич на доброволни начала, за стимулиращ педагогически похват при занимания с подрастващи, за нейната всеотдайност и висока отговорност при обучение на младите, за неподправеното ѝ човеколюбие като педагог, организатор на културни прояви и общественик.

Хубаво е, когато организации от ранга на Фондация „Вигория“ забелязват и отдават заслуженото на хората, които с цялото си сърце, душа, професионализъм и без да щадят време и усилия предават опита си натрупан през годините, на младите хора.  Това са неща, които трябва да се знаят и помнят. Те трябва да служат за пример и да вдъхновяват, защото събитията, които организира Маестра Петкова, работата й с млади и талантливи певци и интелектуалци е нещо, което ще остане в паметта на поколенията. В нашата история такива хора са малко и въпреки това не им се отдава заслуженото.  Тяхната работа някак си остава недооценена и не достатъчно се говори за нея – проблем, за който всички ние, малко или много имаме вина, но не е късно да променим нещата. Не е късно да благодарим на хора, като Маестра Константина Петкова, да й кажем: „Дълбок поклон за всеотдайността ти, за голямото ти сърце, за неуморността ти, за вдъхновението и примера, които ни даваш!“

Фондация „Вигория“, въпреки трудното и много често лишено от добри примери време, е забелязала и оценила работата на Маестрата, награждавайки я с плакета „Златна детелина“ – символ на Вярата, Надеждата, Любовта и Щастието. Още един пример за това, че е важно да сме заедно, да сме съпричастни и обединени от културата и доброто във всичките му форми.

Честита заслужена награда, г-жо Петкова! Да сте жива и здрава, за да сте още дълго пример и вдъхновение за всички нас!

c