Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Деня на щастието, колко щастливи са българите

България е на 97 място в Световния доклад за щастие на ООН, публикуван днес - в деня на Щастието.

Всяка година група експерти по щастие от целия свят класират 156 държави въз основа на това колко щастливи са гражданите според оценката на собствения си живот, базирайки се на 6 области на удовлетвореност от живота: доходите, продължителността на здравословния живот, социалната подкрепа, свободата, доверието и щедростта. Те публикуват своите открития в Световния доклад за щастие в ООН.

Първият Световен доклад за щастие е  през 2012 г., а последният е публикуван днес от Организацията на обединените нации. Това е седмият доклад за щастието в света и е изготвен в партньорство с фондация „Ернесто Или“.

Финландия за втора поредна година заема челното място като най-щастливата страна в света според тригодишни проучвания, проведени от Gallup от 2016-2018.  Останалите девет от десетте най-щастливи страни са: Дания, Норвегия, Исландия, Холандия, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия. Явно скандинавските страни владеят тайната на щастието, щом  през 2017 г. Норвегия беше първа, а Дания грабна първото място през 2013 и 2016 г. Швейцария влезе в най-високия ранг през 2015 година. Северните страни се класират толкова напред в доклада за щастие, тъй като имат безплатно образование и здравеопазване, ниска степен на престъпност, леки мрежи за социално осигуряване, сравнително хомогенно население и са доста проспериращи.

САЩ се класира на 19-то място, отпадайки една позиция от миналата година заради различните зависимости на населението, водещи до депресии. България се е изкачила цели три стъпала напред и вече е на 97 място, от 100 през 2018 г. Интересното е, че за периода 2005 – 2008 година населението на страната ни е било едно от най-щастливите нации – 3 в света, а нашите съседи гърци тогава са били сред най-нещастните – на 126 място( сега са на 82-ро).  

Всъщност тази година Докладът за щастие анализира как оценките на живота и емоциите, както положителни, така и отрицателни, са се развили през целия период на Световната анкета на Gallup, започваща през 2005-2006 г.

При емоциите има широко разпространена напоследък възходяща тенденция за отрицателно въздействие, включваща притеснение, тъга и гняв, особено забелязани в Азия и Африка, а напоследък и на други места.

Всеки доклад включва актуализирани оценки и набор от поръчани глави по специални теми, дълбаещи все по-дълбоко в науката за благополучието и щастието в конкретни страни и региони. Често има централна тема. Тази година докладът за щастие се фокусира върху щастието и общността: как се развива щастието през последните десетина години, с акцент върху технологиите, социалните норми, конфликтите и правителствените политики, които са предизвикали тези промени.

Ако искате да сте щастливи, обичайте себе си!

Смейте се много, дори над самите Вас!

Обичайте безусловно!

Освободете се от разочарованията!

Използвайте въображението си и си представете детайлно онова, което искате, така сякаш вече сте го постигнали!

Живейте без страх и предразсъдъци!

Прощавайте със сърце!

Не спирайте да мечтаете!

c