Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Шефът на Лекарския съюз в Добрич: Мерките срещу COVID-19 са удачни, стига да се спазват

Мерките, които са наложени в Добрич срещу разпространението на коронавируса, а и не само в нашия град, са удачни, стига да се спазват. Това заяви за Про Нюз Добрич председателят на Районната лекарска колегия д-р Валери Веселинов.

В епидемиологичен план проблемите са най-общо два, каза той. Единият проблем, според него е, че по стара българска традиция се опитваме по някакъв начин да избегнем наложените мерки, като че ли не са за живота ни, а за живота на някой друг. Д-р Веселинов посочи, че вторият проблем, по който вече се работи много усилено, е този с многото хора, които изведнъж се върнаха от чужбина. А те идват от държави с много регистрирани случаи на коронавирус – като Германия, Италия, Полша и други. По думите му има проблеми с регистрацията и карантината, особено в ромските общности. Председателят на РЛК е категоричен, че тези хора също трябва да бъдат поставени под карантина както всички други, завърнали се от рискови страни. „Те не разбират факта, че всеки един човек може да е потърпевш, че става въпрос за техните живот и здраве”, посочи лекарят. Но пък полицията взема много активни мерки, прави се всичко възможно тези хора да бъдат поставени под карантина, допълни той.

Трудно ми е да отговоря еднозначно, каза д-р Веселинов в отговор на въпроса трябва ли да бъде въведен вечерен час в Добрич. „Ако това е насочено към ограничаване на събиране на хора, на контакти, да, добре. От друга страна, нужно ли е при положение, че се спазва старателно забраната за работа на питейни заведения, ресторанти, за провеждане на културни мероприятия и т. н.”, коментира медикът. И допълни: „По-скоро внимателно трябва да се премислят плюсовете и минусите и всичко да бъде малко интерпретирано през манталитета на българина. Защото той, за съжаление, като че ли изключва в момента инстинкта си за съхранение”.

Светът се запали, а хората отишли на екскурзия. И не им харесва офертата да се върнат, щели да си помислят, даде пример д-р Веселинов. Той е категоричен: „Не можем да си измиваме ръцете само с държавата. Няма власт, която да може да се справи напълно с такава ситуация. Тук идва моментът, в който ние като хора трябва да проявим някакъв вариант на самосъзнание и адекватност към създадената ситуация. Безспорно никога не сме изпадали в такава”, посочи председателят на РЛК.

c