Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Грациите на „Алексия” от Добрич тренират онлайн у дома

Решение как талантливите й възпитаници да не изгубят спортната си форма и да тренират у дома по време на извънредното положение намери президентът на спортен клуб „Алексия” в Добрич Севдалина Мавродиева-Нейкова.

„На 7 март спечелихме квоти за Световното първенство по танцово изкуство в Хърватия. На 8-и забраниха спортните мероприятия. Повече не можах да видя нашите деца... По -късно отмениха и всички състезания, включително и Световното!”, сподели за Про Нюз Добрич Мавродиева.  

Тя допълни, че това е било ужасен удар за нея и колегите й. По думите й, досега не е имала толкова големи периоди без тренировки и не си е и представяла, че така ще го усети. „Ежедневието ни на треньори е свързано със социалния контакт с детето. Лишавайки се от него ти се лишаваш от начина си на живот”, сподели президентът на спортния клуб, която работи с деца от 20 години. Друго е да се настроиш, че ще имаш отпуск седмица, две, друго е да е принудително, допълни тя.

„И то в пика на спортния сезон. Децата вече бяха толкова натренирани, бяхме вече изключително готови за състезателния сезон. Ти си работил през последните 6 месеца да се изявиш в състезанията…”, допълни треньорът.

В крайна сметка намира начин да реши проблема – чрез тренировки у дома. С четири от по-големите й солистки, които са шампионки - Полина Дончева, Цвета Никова, Пламена Цакова иГалина Василева, записват тренировки за по-малките. Децата, които са вече във втори, трети клас, са наясно с терминологията до съвършенство и могат от лист хартия да проведат час, час и половина тренировка, обясни Мавродиева. Не така е с най-малките, родителите им също не са запознати. Именно за тях само за един ден четирите шампионки заснемат клипчета у дома и им ги изпращат, за да тренират. Другата седмица ще направят нови записи – за да се надгражда и да има разнообразие.

Имаме обратна връзка, пишат ми десетки майки, изпращат снимки и клипчета, сподели президентът на СК „Алексия”. Тя обясни, че родителите пускат на децата си записа на таблет или лаптоп и те повтарят. В тренировките у дома се включва и татко, който стои плътно до 4-годишното си дете, дава му напътствия и следи стриктно за изпълнението. Това не е родител, който си стои у дома, напротив, той е лекар и цял ден е под напрежение, обясни Севдалина Мавродиева. Бащата споделил, че тренировките са добре не само за детето му, но и за него – защото отмаря и се зарежда.

Спортът не е математика, тялото забравя и излиза от форма, двигателната памет е по-краткосрочна, обясни треньорът. Ако цял месец нямаме тренировки, да не говорим за повече, ще трябва да започнем от нулата, допълни тя.

c