Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Честита Първа пролет

Тази сутрин, в 5 часа и 49 минути  зимата си е отиде и настъпи пролетта.

.В този час, Слънцето пресече небесния екватор от юг – на север, преминавайки през пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби. Това съобщи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките.

„След тази дата, Северното полукълбо на Земята започва да получава повече слънчева енергия и това ще даде начало на затоплянето на времето при нас. Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие – с около 2 минути и 55 секунди на всяка следваща дата. Не бива да забравяме, че на 20 март за Южното полукълбо на Земята започна астрономическата есен“, каза още Маркишки.

Днешният изгрев беше в 06:11 ч., продължителността на деня ще бъде 12 часа и 11 минути. Залезът ще е в 18:21 ч.

Според календара, по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

Въпреки че според прогнозата на метеоролозите за област Добрич, дните до края на месец март няма да са топли и слънчеви както през първите две седмици, то дърветата и цветята са нацъфтели и пролетта неудържимо настъпва в зелено.

Бъдете здрави!

c