Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Още петима в община Тервел са поставени под задължителна карантина

Регионалната здравна инспекция в Добрич е уведомена днес за налагане на задължителна карантина на още петима граждани на община Тервел, съобщават от кметството. Четирима от тях живеят в с. Зърнево и един в с. Божан.

Общо лицата с наложена задължителна карантина в общината към този момент са осем – двама в Тервел и един в с. Попгруево, за които вчера съобщихме. На 28 март изтича срокът за карантината на последното по ред карантинирано лице.

Община Тервел изяснява, че задължителна карантина има право да налага само РЗИ в Добрич. Инспекцията получава информация за завърнали се от рискови страни и населени места граждани от службите по граничен контрол, от личните лекари, от общините, от гражданите, от полицейските управления и дава информация на полицейските управления, общините и личните лекари кои лица са поставени под задължителна карантина.

Вчера община Тервел направи заявка до РЗИ за тестове за установяване на коронавирус, които ще закупи и ще предаде за ползване на личните лекари в общината.

От кметството обръщат внимание, че в Община Тервел се приемат регулярно сигнали от граждани, които съобщават за свои познати, завърнали се от рискови зони. Това съдействие е ценно за опазване на средата, но преобладаващата част от подаващите сигнали твърдят, че са разговаряли със завърналото се от рискова зона лице, без да обсъдят с него въпроса за това, че то следва да спазва пълно ограничаване на контактите си и да остане в домашна среда. Считат, че някой друг, например някой от общината, трябва да направи това. От кметството припомнят, че опазването на хората от заразяване става с общи усилия. Нагласата за това, че някой друг трябва да се погрижи за това да си дезинфенцираме входа, да си купим маски, които вече има по аптеките в града, да говори с нашия завърнал се от чужбина или от Банско близък, че докато не бъде или ако не бъде включен в списъка за карантина от РЗИ, трябва да си стои у дома и да не рискува здравето на останалите, няма да ни помогне, споделят още от Общинската администрация.

c