Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На четири места днес отбелязват Деня на бащата

Въпреки, че е международен празник, той се чества на различни дати в различните краища на света. В повечето страни Денят на бащата е светски празник.

Води началото си от далечната 1909 година. Тогава – по време на църковна служба, посветена на Деня на майката, Сонора Дод от Вашингтон се замислила, че след смъртта на майка й грижите за нея и 5-те й сестри поел баща им Уилям Джексън Смарт. Сонора искала той да разбере, че тя го обича и цени, защото е направил  всичко, каквото трябва като родител и в очите на своите дъщери бил най-мъжественият и любящ човек. Сонора се обърнала към местните власти с предложение да бъде създаден нов празник. Тя получила подкрепата им и те се съгласили да организират празненството на 5 юни – на рождения ден на Уилям Смарт, но времето за подготовка не им стигнало и празникът бил отложен за 19 юни. Скоро празникът станал популярен и в други градове в щата. През 1972 година американският президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник и оттогава се чества и по света през третата неделя от месец юни. Освен САЩ, през третата неделя от месец юни отбелязват Деня на бащата и в Аржентина, Великобритания, Венецуела, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Куба, Малта, Мексико, Перу, Сингапур, Словакия, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Япония и др.

В Русия празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В Австралия и Нова Зеландия денят се отбелязва през първата неделя на месец септември.

Бащите от Естония, Норвегия, Швеция и Финландия празнуват през втората неделя на ноември, а в България – на 26 декември, когато се чества паметта на Св. Йосиф Обручник – бащата на Христос.

Св. Йосиф, според Библията, е от царски род, но се издържал, работейки като дърводелец. След като останал вдовец на 80 години, на неговите грижи е била поверена св. Дева Мария. – бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата, но той бил призован да я пази и защитава в нейната свещена мисия – чрез непорочно зачатие да роди Иисус.

Йосиф отнесъл подигравки, задето бил на преклонна възраст, а младата му жена била родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. По светото предание той е завършил живота си, след като Иисус Христос станал на 12 години. Бил добър земен баща на Спасителя.

c