Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Заради припаднало от глад дете, КРИБ-Добрич стартира кампания за лишени от топъл обяд

Дарителска кампания за набиране на средства в подкрепа на деца от семейства, които живеят в крайна бедност от община Добричка, обявява Конфедерацията на работодателите и индустриалците /КРИБ/-Добрич. Тя е продиктувана от репортаж по БНР.

„Вчера репортаж по националното радио ни разтърси. В него се разказваше за дете от с. Красен, община Генерал Тошево, което припада в понеделник … от глад! Не е яло от петък, когато в училище е получило топъл обяд”, споделят от КРИБ-Добрич.

От конфедерацията допълват, че това ясно показа, че кризата с коронавируса има и друг, скрит аспект - децата не ходят на училище, но освен от учебни занятия, част от тях са лишени и от храната, която получават май само там. „Страшно е, че през 21 век в страна, членка на ЕС, има гладуващи деца, но е факт! Вероятно тези деца не са много на брой, но все пак ги има”, посочват от КРИБ-Добрич.

Проблемът е обсъден на заседание на работодателска организация, след което е направено запитване. То показало, че само на територията на община Добричка семействата, живеещи в крайна бедност, с от 3 до 10 деца, по справка от директорите на училища, са около 30. Те почти нямали с какво да се препитават, а сега, когато децата не са на училище, са и извън неговата грижа.

КРИБ-Добрич обявява дарителската кампания, за да не допусне обществото ни деца да гладуват, докато трае извънредното положение, поясняват от там. Със събраните средства ще се закупят пакетирани храни. С помощта на Община Добричка ще бъдат транспортирани до населените места, а кметовете със съдействието на директорите на училищата ще раздадат храната на тези, които имат нужда. Така пътят на помощта е гарантиран, посочват от организацията.

Средствата се набират по банкова сметка с IBAN: BG96UBBS80021080452430 -  за деца в риск, в ОББ-Добрич. 

Храни в натура могат да даряват само производители или търговци. Така качеството на храната ще бъде гарантирано, посочват от КРИБ-Добрич.

Снимка haberler23.com

c