Водещи новини - дясно Здраве Общество Развлечение

До 13 април се спират всички туристически дейности

Това заяви на брифинг министъра на туризма Николина Ангелкова

“От много време апелираме като държава да се преустановят пътуванията, да се внимава и да се предприемат пътувания, само ако е неотложно. Виждате какво се случва в Банско, с туристите в Мароко и Египет. Изключително безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм. Като министър на туризма ми е много тежко да кажа това. Издадох заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички дейности по закона за туризма”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг във връзка с мерките срещу коронавируса.

Заповедта засяга вътрешния, външния и изходящия туризъм, както и допълнителните дейности, свързани с туризма.

“Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да се борим, да се предпазим и да продължим напред в тази тежка ситуация. Очевидно е, че само на добра дума и воля, не се получава”, добави тя.

Ангелкова апелира към всички да бъдат максимално отговорни, да бъдат стегнати, за да се премине по-бързо през ситуацията. Според нея поведението на туристите е безотговорно. 483 граждани са на почивки в чужбина.

“Много е безотговорно да се пътува в момента. Много ми е тежко да виждам, че на практика няма туризъм. Надявам се с тази заповед временно да преустановим екскурзиите и да можем след това да продължим”, добави Ангелкова.

“Ситуацията е много динамична, със синдикати и работодатели обсъждахме какви мерки да бъдат взети. Мога да ви уверя, че с колегите, опитваме да намерим баланс. Всички възможни мерки, които можем да предприемем временно, ще  бъдат взети. Не мога да коментирам конкретика, защото сектор Туризъм не може да бъде гледан сам за себе си, трябва да се гледа общата картина”, обясни министърът.

“За съжаление може би ще има фирми от бранша, които ще фалират. Ако имахме ограничение от време, по което да си направим сметката, щяхме да можем да дадем информация. Разчитаме максимално бързо да успеем да се справим и юли-август да бъдем в по-спокойна ситуация. Но не можем в момента да комнтираме това. Към момента резервации за лятото не се отказва”, поясни тя.

Източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *