Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Гърция спря щафетата с Олимпийския огън

Тазгодишният Олимпийски огън бе запален на 12 март в храма на Хера в Древна Олимпия, в Гърция, откъдето щафета от фалконосци предстои да отнесе пламъка, за да стигне до домакина на Олимпийските игри през 2020 г. - Токио, Япония. Лятната Олимпиада през тази година ще се проведе от 24 юли до 9 август.

Заради мерките, свързани с ограничаване разпространието на коронавируса, за пръв път от 1984 г., церемонията се проведе без зрители. Първата, която след запалването вдигна факела с олимпийския огън беше златната олимпийска медалистка в спортната стрелба Анна Коракаки. След нея, факелът тръгна на обиколка из Гърция.

По традиция, церемонията по запалването на огъня се проведе в родината на Олимпийските игри - Древна Олимпия (в Южна Гърция), в присъствието на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, представители на организационния комитет за Токио 2020 и членове на правителството.

По време на тазгодишния ритуал, огънят отново бе запален чрез параболично огледало от първожрицата - гръцката актриса Ксанти Георгиу.

Пред паметника на Пиер дьо Кубертен, първият факлоносец на Олимпийския огън - Анна Коракаки, предаде факлата на шампионката в маратона на игрите в Атина през 2004 г. Мизуки Ногучи от Япония.

Трети поред факлата с огъня пое заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, а след него - еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Пътуването на огъня в Гърция ще продължи осем дни.

Заради струпването на множество хора, Олимпийският комитет на Гърция спря щафетата с огъня, съобразявайки се с въведените мерки за сигурност, свързани с разпространението на коронавируса. От организацията обясниха, че искат да избегнат струпване на тълпи.

Според предварителната програма, на 19 март в Атина огънят ще бъде предаден на организаторите на олимпийските игри, които да го пренесат в японската столица Токио. Церемонията ще се проведе без публика.

https://youtu.be/ntbjkcaF198

Програмата на домакините предвижда Олимпийският огън да тръгне на 26 март от Фукушима, за да премине през 47 префектури на Япония, под надслов "Надежда осветява нашия път" /Hope Lights Our Way"/. Финалът на пътешествието в Страната на изгряващото слънце ще бъде на 24 юли, при откриването на Олимпийските игри в столицата Токио.

Карта на обиколката Hope Lights Our Way в Япония

Източник: tokyo2020.org

c