Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Т. Дончев: Най-голямата отговорност пада върху местната власт

В момента, Националният щаб срещу коронавируса дава изявление след обявеното извънредно положение на територията на България заради заразата, предава Канал 3. 

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че става дума за безпрецедентни решения, свързани с възможностите на държавата. "Следим какво става в другите държави - опитваме се да помогнем на хората, които са в нужда, но не и да излагаме от фискална и морална  гледна точка финансите на страната".

"Най-голямата отговорност пада върху местната власт. Спрямо ситуацията ще преценим колко да стягаме или да либерализираме мерките", добави вицепремиерът. 

"Голяма част от българите не следват дисциплината, която очаквахме от тях", подчерта Дончев.

"Държавата преди да даде трябва да вземе. Ще направим всичко по силите на държавата, дисбалансите в икономиката да са за кратко време".

Вицепремиерът допълни, че е необходимо много по-строго спазване на социална дистанция - карантина. Тук ще е необходимо много по-категорично оформяне и на санкционни режими, които да включват глоби и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината.

Ще се ограничи и посещението на нощни и увеселителни заведения. Още снощи премиерът каза, че нощни барове и дискотеки трябва да бъдат затворени незабавно.

Според Томислав Дончев, темата с детските градини е особена болезнена, тъй като лишаването от възможността да бъдат изпращани децата на градина, в немалко от случаите ще означава тотална невъзможност родителите да отидат на работа. Обмислят се два варианта - да не работи нито една градина или да работят средищни детски градини с изключително високи мерки на биосигурност.

Дончев обяви още, че във връзка с коронавируса се поддържа постоянен контакт с всички държави . "Извънредно положение не означава, че живота спира". 

От своя страна, Ген. Мутафчийски заяви, че трябва да бъде създаден регламент за медицинските специалисти, който да им дава възможност да се грижат за пациентите. 

Според Мутафчийски, хора с недостатъчна експозиция на вируса няма да дадат положителни резултатите на тестовете. "В противен случай, цялата държава трябва да я превърнем в болница." По думите му, достъпът на хронично болни към болниците не може да бъде спрян. 

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че МВР изпълнява мерките, предложени от Националния щаб. "Досега разчитахме на самосъзнанието на всеки, който е под карантина. Крайно необходимо е да се приеме санкция срещу неспазването на карантината", уточни вътрешният министър.

Националният оперативен щаб отговори на въпроси за коронавируса
Кадър: Канал 3

Проф. Тодор Кантарджиев отново направи уточнението, че с бързи тестове е невъзможно да се разбере за наличието на коронавирус при здрав човек. "Акцентираме върху диагностиката. Успяхме да осигурим адекватна и навременна диагностика и това се дължи на съвместната работа с вирусолозите от Военно-медицинска академия."

снимка: Канал 3
c