Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Празнува най-голямата обсерватория на Балканите - НАО Рожен

На 13 март 1981 г. в България е открита официално Националнта астрономическа обсерватория - Рожен.

Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен е най – голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен (1750м).

Обсерваторията е открита официално на 13 март 1981г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980 г. В онези години, това е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура - над 12 млн. лв.

Обсерваторията е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките. Построена е на надморска височина от 1759 м. Комплексът се състои от няколко сгради – кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологична станция и малкия параклис „Св. Дух“. Разполага с двуметров, 80 – тонен телескоп, един от малкото подобни телескопи в света, който е достъпен за посетителите на обсерваторията. НАО Рожен е един от най – посещаваните обекти в района. Обсерваторията е оборудвана за провеждане на научни срещи, стажове и школи с неголям формат (до 30 – 40 участници). Има изграден посетителски център, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на обсерваторията се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи.

Посещения и наблюдения се извършват всеки ден с изключение на вторник. За допълнителна информация, запитвания и резервации - на тел. 03095 8357; 0875 134 715 или в ТИЦ – Смолян.

c