Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ангел Кунчев: Трябва да свикнем, ще има още положителни проби за COVID-19

Вирусът ще бъде около нас. Трябва да свикнем с тази мисъл и да ограничаваме контактите.

Пациентите със сърдечносъдови заболявания да ползват на само "Пирогов", но и другите болници в София, помоли доц. Кунчев по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от 24часа.

Тестовете, които се правят в столицата стават бързо. Те улавят РНК на вируса и може да се открие дори и в минимални количества. „Изследванията ги правим не за да установим, кой ги е заразил, а за да не създаваме опасност от заразяване на хората около болните“, обясни още главният държавен здравен изспектор.

Ще има още много положители проби. Вирусът ще бъде около нас. Трябва да свикнем с тази мисъл и да ограничаваме контактите. Да търсим медицинска помощ само когато е много необходима и да избягваме места със струпване на хора. Част от заразените няма да разберат, други ще имат лека клинична картина и само най-възрастните ще бъдат в по-тежко състояние, обясни доц. Ангел Кунчев.

Преведени са 20 страници от методи за лечение от Китай, с които разполагат болниците.

Проблемът с личните предпазни средства е сериозен както и с персонала, но се очаква доставката на маски и предспазни средства от Турция да стигне за около месец за болниците в страната, каза още доц. Кунчев и изрази надежда коронавирусът да отшуми със затоплянето на времето. „Повечето коронавируси отшумяват със затоплянето на времето, не е сигурно, че е така и с този, който върлува сега“, каза той.

Тази сутрин на ГКПП "Капитан Андреево" е пристигнал първият от двата ТИР-а с доставки на предпазни маски, костюми и очила от Турция, съобщиха от Здравното министерство. По-късно днес се очаква да пристигне и останалата част от договорените количества.

По линия на тази договореност, в страната ни ще бъдат доставени общо 50 000 броя предпазни маски, 100 000 броя защитни очила, 100 000 броя лично предпазно облекло и 150 000 броя калцуни. Направените предварителни разчети показват, че това количество предпазни средства може да стигне за нуждите на лечебните заведения и други структури за близо месец, уточняват от МЗ.

c