Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Строги мерки заради коронавируса при сватби и погребения в Добрич

Предвид усложнената епидемиологична обстановка, в Общинско предприятие „Обреден дом” в Добрич са предприети всички задължителни мерки за предпазване от евентуална зараза с коронавирус, съобщи за Про Нюз Добрич управителят Румена Маринова. Всички служители са обучени за висока лична хигиена и мерки за безопасност, допълни тя. Осигурени са дезинфекционни средства както за лична хигиена, така и за дезинфекция на помещенията, автомобилите, които се използват за транспортна дейност и за инвентара.

При подаване на документи от гражданите дръжките на вратите постоянно да се почистват с дезинфектиращ разтвор, посочи Маринова. Това е направено и в двата обекта – и в радостни, и в тъжни ритуали, предвид честата посещаемост от хора. Помещенията се дезинфектират с препарат след като са използвани, а коридорите – и по-често в зависимост от преминалите хора.

На този етап не са предприети мерки за отлагане на планираните сватбени церемонии и мероприятия, каза директорът на Обредния дом. До момента за март са заявени два сватбени ритуала с официални церемонии. Единият е регистриран да бъде в залата на Обредния дом на втория етаж, а вторият – в ресторант в Добрич. Това са лични мероприятия на гражданите, заявили да ги направят по този начин и ние не можем да се намесваме в тази ситуация, обясни Румена Маринова. Тя допълни, че при необходимост може да се разговаря с младоженците и евентуално сватбените ритуали да бъдат проведени извън залите на общинското предприятие, стига времето да позволява.

Залите за весели ритуали са дезинфекцирани, на присъстващите ще се поднася дезинфектант за ръце, така че на входа ще има контролиран достъп.

За тъжните ритуали ситуацията е идентична. Траурната и възпоменателните зали се дезинфекцират, помещенията също. Осигурени са хигиенни маски, ръкавици, дезинфекционни средства на обслужващия персонал, включително и на гробарите, които са в пряк контакт с много хора.

В предприятието дейностите са с контролиран достъп и се надявам всички посетители да спазват задължителните хигиенни мерки за безопасност, които са публично известни, с цел предотвратяване разпространението на вирусна инфекция, каза още Румена Маринова.

c