Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

19 обекта има Lafka в Добрич, договорите са за 5 и 10 години

До настоящият момент в Община град Добрич не е постъпило искане за прекратяване на договорите с „Лафка маркет” АД. Това съобщават за Про Нюз Добрич от местната администрация в отговор на отправено запитване. Уточняват, че относно прекратените договори има искане за откриване на процедура за провеждане на концесия по реда на Закона за концесиите.

От Общината посочват също, че до настоящия в кметството не е постъпила информация, че фирмите са обявили фалит.

Припомняме, че на 23 февруари обектите в Добрич на най-голямата търговска верига у нас Lafka бяха затворени и запечатани. Същия ден от  “Лафка Маркет” АД съобщиха, че дружеството спира оперативната си дейност заради законовите ограничения и въвеждането на държавен монопол. „Влезлите в сила на 21.02.2020 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на Lafka и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството. Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратки срокове, гласеше официалното съобщение от ръководството на “Лафка Маркет” АД.

Община град Добрич има сключени 17 договора за отдаване под наем с „Лафка маркет” АД и 2 договора - с „Разпространение на печата” АД, посочват от кметството. За девет общински места са проведени конкурси през 2013 година за поставяне на преместваеми павилиони и изграждане на заслони на градския транспорт, а за останалите обекти са проведени търгове за отдаване под наем на общински места за поставяне на преместваеми павилиони по чл. 56, ал. 1 от ЗУТ за търговска дейност. 18 договори са сключени за срок от пет години и един - за срок от десет години.

През 2013 година договорите са сключени с юридическото лице „Булгартабак-трейдинг“ АД. С уведомително писмо от май същата година дружеството променя фирменото си наименование от „Булгартабак-трейдинг“ АД на „Табак маркет“ АД, а  през април м. г. – на „Лафка маркет“ АД.

c