Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

11 са леглата в Инфекциозно отделение в Добрич, при нужда разкриват още 5

Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е акредитирано второ ниво и разполага с 11 легла, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Светозар Байчев. Както вече информирахме, там са настанени двама мъже със съмнения за короновирус. Взети са им проби и са изпратени за изследване. Очакваме резултатите, за да отхвърлим или приемем диагнозата, каза д-р Байчев.

Двамата болни са били в Италия, не са пътували заедно. Попълнили са документите на граничните пунктове за здравен контрол при влизане в страната. Поставили са се под домашна карантина, наблюдавани са от джипитата и след като са се появили изяви на респираторни инфекции са насочени в болницата за изследване.

Пациентите са в задоволително добро общо състояние, афибрилни, подлежат на наблюдение. Правят им се необходимите назначения от наблюдаващия екип, каза д-р Байчев.

Двама със съмнение за коронавирус са приети в болницата в Добрич

Той обясни, че отделението е оборудвано и пригодено да обслужва инфекциозно болни в рамките на позволения медицински стандарт по инфекциозни болести. Допълнително могат да бъдат разкрити още 5 легла. Това може да стане единствено в Инфекциозно отделение, на друго място би значело да се смесят с другите пациенти, обясни д-р Байчев.

11-те легла са разположени в 9 стаи, всеки болен се настанява и изолира в самостоятелна. Т. е. на този етап в деветте стаи могат да бъдат настанени 9 пациенти. Д-р Байчев посочи, че ако се задълбочат нещата трудно биха поели повече болни. По думите му такива пациенти би следвало да се лекуват в инфекциозните болници към големите медицински университети.

Според изискванията двамата пациенти със съмнения за коронавирус са изолирани в отделни стаи. Обслужващият персонал влиза при тях, снабден с индивидуални защитни средства и така извършва необходимите назначения. На този етап разполагаме с нужните средства за защита на персонала и се справяме със ситуацията, увери изпълнителният директор на МБАЛ. Болницата очаква да получи нови средства, допълни той.

c