Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Майки от Добрич протестираха срещу отмяна на Закона за личната помощ

Майки на деца със специални потребности от Добрич протестираха днес пред Областна управа. Така те заявиха подкрепа на палатковия протест в София, който започна на 1 март.

Ние сме тук за запазване на Закона на личната помощ, защото той гарантира живота освен на децата със СОП, така и на хората с увреждания, навършили 18 години, съобщи организаторът Камелия Тодорова. Тя обясни, че министърът на труда и социалните грижи Деница Сачева иска този закон да бъде отменен, тъй като според нея той не действа както трябва и да бъде вкаран в Закона за социалните услуги. Според организаторката на протеста в Добрич намерението е парите да бъдат превеждани на НПО и чрез тях да стигат до майките. В момента парите отивали директно към лицето с увреждане. Тодорова сподели, че по Закона за личната помощ хората получават различни оценки според своите потребности.

Протестиращите настояват да се признае безплатният труд, който близките на хора с увреждания полагат. Като предимство на Закона за личната помощ Камелия Тодорова изтъкна, че той позволява всеки да може да стане личен асистент, да бъде избран от лицето с увреждания сред неговите близки, познати, приятели. Така помощта оставала в семейството, а не асистент да е както до сега човек, посочен от Бюрото по труда. Организаторката на протеста сподели, че на чужд човек ще са необходими години, за да знае какви са потребностите на лицето, за което ще се грижи.

Макар и малко, ние сме тук и заради другите майки, които не са дошли, защото те имат тежко увредени деца, които са на легло, на инвалидни колички, ние сме за всички, посочи Камелия Тодорова.

c