Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Добрич празнува 3 март

3 март - Националният празник на България, ще бъде тържествено отбелязан днес в Добрич.

Проявите ще започнат в 9.30 часа с панихида в Храм „Свети Георги“ в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет, отслужени от добрички духовници.

В 10 часа от Храм „Свети Георги“ ще тръгне празнично шествие „Първите“ с ученици от училищата в Добрич. Галерията от възрожденци, допринесли за нашето освобождение и културно развитие, е допълнена с ликовете на свещеник Павел Атанасов и Райко Цончев. Децата ще се присъединят към програмата в Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“. Там ще се състои тържествен  ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя в памет на героите.

От 12 часа на площад „Свобода“ ще започне фолклорен концерт на Представителен фолклорен танцов клуб „Хорце“ и Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител и хореограф Севдалина Атанасова.

В Художествената галерия от 16 до 18 часа е предвидено представяне на оръжие от епохата на Възраждането на Сдружение „Хайдути“-Варна.

От 17 часа концерт ще изнесе Мъжкият хор при Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ с диригент Димитър Вангелов, ще се състои и прожекция на документален филм. Събитията в галерията се организират от Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ със съдействието на Община град Добрич.

Ден на отворените врати ще се проведе в Музея в Градски парк „Св. Георги“, Военно гробище музей и Художествената галерия.

През целия ден ще се поднасят цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, Паметник на победата (ген.-лейтенант Цимерман), Добротица, Фьодор М. Достоевски,  Алея на опълченците – Военно гробище музей, Паметна плоча на Хаджи Иван Хадживълков.

142 години от Освобождението на България от османско владичество ще отбележи тържествено и Община Добричка. По традиция събитието ще започне в 10 часа с поклонение на Братската могила край село Паскалево.

На празничното събитие ще присъстват кметът на Община Добричка Соня Георгиева, кметът на село Паскалево Живко Желев, председателят на Общинския съвет Дико Иванов, общински съветници, кметове, кметски наместници. В празничната програма ще се включат ученици от ОУ „Добри Войников“ в село Победа.

c