Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

В Добрич се провежда безплатна танцова терапия за жени с рак на гърдата

В Добрич се провежда безплатна танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата, съобщават от Общината, която подкрепя финансово терапията. Тя се води от лицензираният зумба - инструктор и ръководител на клуб „Алегрия“ Стоян Стоянов, който е сертифициран за треньор по специална танцова терапия.

Заниманията включват 32 сесии с адаптирани към физическото състояние на пациентите с рак на гърдата танци. Дейностите са по проект „Танцувай със здравето“, който стартира през 2018-а г. в шест държави, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България.

Пилотният проект се координира от „Асоциация за развитие на българския спорт“ и има за цел да покаже силата на спорта и физическата активност в сфери при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различни заболявания. Участниците имат възможност да изпробват различни видове танци, които ще подобрят тяхното физически и психическо състояние.

Пилотният проект „Танцувай със здравето“ започна през 2018 г. в няколко държави, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България. В Добрич стартът беше на 5 октомври в Арт център „Палитра“ на ул. „България“ 1.

Лицензираният зумба-инструктор и ръководител на клуб „Алегрия“ Стоян Стоянов получи Сертификат за треньор по специална танцова терапия през май 2019 и вече ръководи групи в града. Обучението на треньори беше организирано по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

Терапията е насочена към жени, преживели рак на млечната жлеза. В България координатор на проекта е Асоциация за развитие на българския спорт, вдъхновени от Каролин Смит – световно известна хореографка, основоположник на специализираната терапия, след като се е разболяла и почувствала разликата във физиката си. Адаптираните танци целят да подобрят не само физическото, но и емоционалното състояние на индивида, като до момента Каролин Смит е помогнала на над 2000 жени в Италия.

Осъществяването на терапията и проекта „Танцувай със здравето“ в Добрич се осъществява с подкрепата на община Добрич и отделението по „Онкология“ в МБАЛ.

Програмата включва адаптирани към физическото състояние на пациенти с рак на гърдата танци като Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго.

Основна цел на проекта е да популяризира физическата активност под формата на танц при жени, преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години.

За повече информация можете да се обърнете към зумба-инструктора Стоян Стоянов на тел: 0887646144

c