Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

29 февруари – факти и легенди

29-и февруари е почти като разходка през рядък портал, достъпен за нас на всеки четири години. Много хора вярват, че денят притежава значителна духовна сила.

Особено за тези, родени точно днес. Да празнуваш рожден ден на 29-и февруари е благословия за едни и проклятие за други.В невисокосни години, изборът ти е или на 28 февруари, или на 1 март. Според българското законодателство сам можеш да избереш кога. Но в В Англия, децата родени на 29.2 ги записват задължително на 01.03., а в Нова Зеландия – на 28.02.

Според сайта chudesa.net, колкото и странно да звучи, 29-и февруари има всяка година. Лошото е, че тази дата минава буквално за един миг– от 00:00 до 00:01 ч. Кратък миг, в който можеш единствено да си намислиш желание и да повярваш, че то ще се сбъдне.

Интересно е, че в Норвегия, в градчето Анденес има семейство, в което трима от членовете му празнуват рожден ден на 29-и февруари.  За това съобщава сайтът The Local.Хайди, Олаф и Лейф – Мартин Хенриксен са родени през високосните 1960,1964, и 1968. Тяхната майка – Карин – попада в Книгата на рекордите на Гинес, като единствената жена, родила три пъти на 29- ти февруари, през три високосни години и 4 календарни.

В древността съдбата на родените на 29 февруари била предопределена. Те били покровителствани, помагали им да разкрият талантите си.На 29-ти февруари 1932 г. е роден и ДжокоРосич – един талантлив български актьор с уникален, запомнящ се глас. За съжаление, през 2014 г., само седмица преди да навърши 82 г., той ни напусна завинаги.

29-ти февруари евреме за пробуждане и духовно просветление;мощно време за любов, изцеление и учение.Много нумеролози смятат, че тъй като 29 февруари е толкова рядка вибрация, тя предизвиква у нас пулсация, дава ни възможност да "скочим" във времето и да „видим“бъдещия си живот.На 29 февруари се появяват и съдбоносните за живота ни хора.

Любопитно е, че до средата на 17 в.  днешният ден в Европа, се е считал  за несъществуващ. В този ден не се работело и не се подписвали сделки, за да се предотвратят документни грешки.Основната идея била, че този на тази дата реалността се  изкривява и това гарантира беди.

Още по-любопитен факт е обаче, че през 1712 г. в Швеция освен 29.02 е съществувал и 30 февруари, преди държавата да възстанови Юлианския календар.

29 февруари е бил щастлив ден за всяка влюбена, но неомъжена жена в Ирландия.  На този дентя можело да направи предложение за брак на мъжа на сърцето си. За да покаже, че смята да действа, тя трябвало да е облечена с панталон или червена пола. Ако избраникът откажел, трябвало да плати „глоба“ – копринени рокли, скъп плат, 12 чифта ръкавици, пари или целувка.

Според легендите, тази традиция се заражда през V век в Ирландия, когато Св. Бригита се оплаква на Св. Патрик, че на представителките на нежния пол се налага твърде дълго да чакат от поклонниците си първи да направят важната стъпка към началото на семейния живот.

c