Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Предстоят 17% съкращения в администрацията на Община Балчик

Близо 17 процента съкращения предстоят в администрацията на община Балчик и кметствата, след като местният парламент утвърди предложената от кмета нова обща численост и структура.

Общата численост на длъжностите се намалява с петдесет и е 248,5 бройки. Включва изборните длъжности, кметският екип, кметските наместници, администрация и функции към общината като здравеопазване, образование, отбрана и сигурност, социални грижи, благоустрояване и чистота, икономически дейности и услуги, почивно дело, културни и религиозни дейности.

Промяна на икономическите показатели и отпадането на част от второстепенните разпоредители с бюджет са сред мотивите на кмета да внесе предложението. Най-осезаеми ще са съкращенията в селата. Кметът Николай Ангелов разясни, че във всички села с избираем кмет остават по един деловодител – касиер и един работник по чистотата, изключение е село Оброчище, към което ще има и секретар. Към кметските наместничества освен наместника има и един работник по чистотата. С така направените съкращения ще се спестят за година 1 милион лева, коментира Ангелов и поясни, че към момента плащанията за заплати възлизат на 500 хиляди лева за месец или 6 милиона за година от собствените приходи.

Кметът на общината увери, че заплатите ще се качат поне с пет процента от 1 юли.

Източник: Радио Варна

c