Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В добро здравословно състояние са децата от Каварна, евакуирани от Италия заради коронавируса

Тази нощ 20 ученици и четирима учители от Професионалната земеделска гимназия "Климент Тимирязев" в Каварна бяха евакуирани от Италия заради разпространението на коронавируса там. Те се прибраха в България с правителствения самолет. На аерогара Варна бяха посрещнати от председателя на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов и началника на Регионалното управление по образование в Добрич Жоро Тошков. Чакаха ги автобус и патрулки, които да ги ескортират до Каварна, където ги чакаха родителите им.

Заради заплахата от коронавируса, ще останат под домашна карантина за 14 дни. Няма да бъдат хоспитализирани, тъй като не проявяват каквито и да било симптоми на болестта, обясни Жоро Тошков. Както Про Нюз Добрич съобщи, той е имал постоянен контакт с учениците, докато са били в Италия. Всички те, както и родителите им в България, били спокойни.

Припомняме, че учениците, които са на различна възраст и от различни класове, бяха в Италия по програма "Еразъм". Живеели във ферма и не са имали контакт с много хора.

Спешната им евакуация се извърши по разпореждане на премиера Бойко Борисов. В сряда вечерта той нареди самолетът да излети към Италия със специално екипирани медицински екипи на борда и да кацне във Варна, така че децата максимално бързо да се приберат по домовете си. Правителственият самолет излетя от София към 22 ч. в сряда. Пилотите бяха изолирани в кабината.

Самолетът кацна на летището във Варна около 3:00 ч. българско време, а групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към ВМА.

"По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички са дадени допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни", съобщават от ВМА.

Снимки: Про Нюз Добрич

c