Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Спешно кметовете от област Добрич казват кои пътища да излязат от ТОЛ системата

Кметовете на общините от област Добрич трябва спешно да направят преценка и при желание до края на следващата седмица да заявят кои пътни отсечки искат да отпаднат от обхвата на ТОЛ системата. Това стана ясно след проведената днес работна среща при областния управител Красимир Кирилов с кметове и представители на общини. Тя е организирана по искане на началника на Областно пътно управление Георги Стратиев, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Тема на заседанието бе въвеждането на ТОЛ система по републиканската пътна мрежа в страната от 1 март. Г. Стратиев запозна кметовете и представителите на общини от областта с възможността да заявят пред Агенция „Пътна инфраструктура“ желание отсечки от републиканската пътна мрежа да бъдат изключени от обхвата на ТОЛ системата. Той подчерта, че, ако някоя от общините заяви такова желание, тя трябва да поеме финансов ангажимент за съответната отсечка и прави вноска по сметката на АПИ. Стратиев обърна внимание, че проблем възниква, когато има пътни отсечки, които са извън урбанизираните територии, тъй като когато пътната отсечка е в очертанията на населеното място, то не се заплаща ТОЛ такса. Според началника на ОПУ, на територията на областта няма такива пътни участъци, с изключение на неголяма отсечка от околовръстния път на Добрич.

Красимир Кирилов обърна внимание на кметовете, че могат, съвместно с АПИ, да предприемат стъпки по изваждане на пътни участъци от списъка на републиканските пътища и те да бъдат прекласирани като общинска пътна мрежа. Това ще даде възможност на общините да кандидатстват с проекти за подобряване на инфраструктурата на тяхна територия, тъй като в областта пътищата са предимно трети клас и бюджетът не достига, за да бъдат поддържани в добро състояние.

c