Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Директорът на гимназията в Каварна: Всички бяха загрижени докато бяхме в Италия

Учениците са добре, вече са си по домовете, сподели за Про Нюз директорът на Професионалната земеделска гимназия „Кл. Арк. Тимирязев” в Каварна Атанаска Костова. Както вече съобщихме, късно снощи те бяха прибрани с правителствения самолет от Италия, където бяха на учебна практика.

Костова разказа, че 20-те деца и четиримата им учители са били напълно изолирани в стопанство в полето, контактували са единствено със стопаните му. Първо обаждане получили от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова и с нея са поддържали връзка през цялото време. С началника на Регионалното управление по образование в Добрич Жоро Тошков координирали действията. Обадиха ни се и от консулството в Милано, от Външно министерство, всички бяха загрижени, каза Костова.

Тя е изключително благодарна за бързата реакция и за това, че са успели да ги приберат. Гимназията ще изпрати благодарствени писма след като премине 14-дневната карантина. Благодарим и на клуб „Лудогорец”, от където също ни се обадиха, бяха много отзивчиви, сподели директорът. По думите й децата съжаляват, че не са прибрали с футболния клуб, но са доволни, че се летели с правителствения самолет. Това не се случва, ще го помнят за цял живот, както те, така и ние, посочи директорът.

През 14-дневния карантинен период учениците и преподавателите им ще бъдат наблюдавани от личните си лекари. Връзката ще се осъществява по телефона.

Учебните практики са много хубави, защото децата се поставят в реални условия по специалностите, по които се обучават 5 години, сподели Атанаска Костова. Тя разказа, че по време на пребиваването си в Италия едната група ученици са били заети в туризма. Те работели в ресторанта на стопанството, тип столова, приготвяли, сервирали, отсервирали. Втората група деца са били заети в зеленчукопроизводството. В гора премахвали стари дървета, залесявали. За съжаление, ние бяхме там само три дни, допълни директорът.

c