Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пращат правителствения "Ербъс" да прибере от Италия учениците от Каварна

Правителственият „Ербъс“ ще прибере 20 гимназисти от Каварна, които се намират на 20 км от Милано в Ломбардия. Това обяви премиерът Бойко Борисов в сряда вечерта. „В момента тече подготовката на правителствения самолет. Когато машината е готова, веднага ще излети за Италия“, уточни министър-председателят.

Той посочи, че в самолета няма да има стюардеси, а вместо това на борда ще се качат лекари. Те ще бъдат оборудвани със специалните облекла, които предпазват от коронавирус. Със същото облекло ще са и пилотите на „Ербъс“-а. „От Външно са се свързали с родителите на децата и са ги информирали, че самолетът ще кацне директно във Варна“, каза още Борисов.

Учениците от Каварна са от Професионалната земеделска гимназия “Кл. Арк. Тимирязев”. С тях са и директорът, зам.-директорът и двама учители. Групата е пътувала по проект по програма „Еразъм+”. По график трябвало да се прибере от Италия на 3 март.

Както Про Нюз Добрич още вчера писа, 20 възпитаници на Професионалната земеделска гимназия “Кл. Арк. Тимирязев” в Каварна ще бъдат прибрани по-рано от Италия заради случаите на болни и починали от коронавирус в страната. Гимназистите са там заедно с четирима преподаватели, сред които и директорът, по проект по програма „Еразъм+”.

Децата са във ферма в полето, която се намира на километър, два от градчето Сан Джовани Миланезе градче. До Италия са пътували със самолет от Букурещ. Предвиждаше се те да се върнат в България на 1 март.

Учениците са в добро състояние, дори не им се тръгва, каза началникът на РУО Жоро Тошков. Той допълни, че след прибирането им в Каварна ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

c