Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Паметникът Бузлуджа може да бъде спасен, сочи обследване с най-модерни технологии

Паметникът Бузлуджа може да бъде опазен, защото състоянието на конструкцията го позволява. До това заключение е стигнал международен екип от експерти, който завърши успешно първата фаза по изготвяне на „План за опазване и управление на паметника Бузлуджа“ след седем месеца работа, започнала през август 2019 г., съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа“.

В този период са извършени предпроектни проучвания на сградата, сред които задълбочено конструктивно обследване, архитектурно проучване на материалите и технически експертизи. Освен това беше създаден детайлен дигитален модел на паметника базиран на 3D лазерно сканиране. (вижте по-долу видео от 3D сканирането)

За да е възможна работата по проекта, бе необходимо създаване на дигитална база данни. Затова проектът започна с 3D лазерно сканиране на сградата. Това е най-модерната технология, позната до момента, за събиране на пространствена информация. Благодарение на събраните над 7 милиарда точки, всеки сантиметър от паметника Бузлуджа е измерен и документиран. Освен това, покривът и теренът около монумента са заснети чрез въздушно картографиране от дрон. Въз основа на сканирането е изготвен триизмерен модел, който дава прецизна информация за всеки елемент от паметника. Чрез него могат да се създадат детайлни чертежи от всяка точка на сградата. Конструктивно обследване на сградата е направено от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Една от причините за оптимизма на експертите е якостта на натиск на бетона, който е изпитан чрез сондажни ядки.

Резултатите сочат, че вложените материали и технологии са на изключително високо за времето си ниво. Освен това, инсталациите могат да бъдат подновени, а голяма част от мозайките и декоративните повърхности – опазени.

„Задълбоченото проучване, направено до момента, доказва, че от конструктивна и техническа гледна точка паметникът Бузлуджа може да бъде опазен. Следващият етап от проекта цели да предложи осъществими стъпки за опазването, така че то да бъде не само възможно, но реалистично и желано от обществото“, обобщи арх. Греам Белл, директор на „Култура Тръст“, Великобритания, и член на международния консултативен съвет на проекта.

Анализирайки обекта по международните стандарти за оценка на културно наследство и разглеждайки неговата естетическа, историческа, социална и духовна стойност, паметникът Бузлуджа има не само местно, национално или европейско, а световно значение. Затова той привлича интереса на хора от цял свят“, допълни арх. Анна Неврокопска от E house architects, експерт по недвижимо културно наследство.

„Искаме да създадем наръчник за оцеляване за паметника Бузлуджа“, каза проф. Йорг Хаспел, президент на ИКОМОС Германия и проектен координатор.

„Следващата стъпка по проекта е да се дефинират спешните мерки, необходими, за да се спрат разрушителните процеси“, разясни проф. Андрас Путц, ТУ Мюнхен, член на международния консултативен съвет.

Преди седмица проектът беше избран от публиката за „Архитектурно събитие на 2019 година“ в наградите WhATA – платформа за архитектурна критика и публицистика.

Паметникът Бузлуджа е построен през 1981 г. и е изоставен през 90-те. Негов автор е големият български архитект - акад. Георги Стоилов. Монументът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора.

Проектът се финансира от фондация "Гети" с 185 хил. долара като част от инициативата „Keeping it Modern“. Инициаторите са Националните комитети на България и Германия на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия, Техническия университет в Мюнхен и фондация „Проект Бузлуджа“. Финалните  резултати се очакват тази есен като „Планът за опазване и управление на паметника Бузлуджа“ ще бъде публично достъпен.

c